Förslag till kryssningar med Nordboen


Kryssningarna på Nordboen riktar sig huvudsakligen till företag som vill göra någonting extra med kunder, samarbetspartners eller personal. Miljön är idealisk för ostörda diskussioner och möten men också för aktiv, mera lättsam "get-together". Vi seglar också med privata sällskap, t ex kompisgäng, släktträffar och bröllop.
Alla kryssningar startar från Sjökvarteret i Mariehamn om inget annat är överenskommet. Vi kan inleda med en rundvandring på området guidad av skepparen och ägaren till Nordboen. Han kommer även att vara er värd och guide under resan. Allan Palmer har seglat i skärgården i hela sitt liv men också i främmande vatten och på olika fartyg och han delar gärna med sig av sina erfarenheter och upplevelser.
Ni får gärna delta i segelhanteringen och pröva på att navigera och styra fartyget. Att följa med i sjökortet och lära sig något om platserna vi passerar och att tillsammans få en hundra tons segelskuta att "lyda" ger resan en djupare innehåll. Självklart går det också bra att bara koppla av och njuta av lugnet ombord.
Naturligtvis måste vi ibland använda maskin för att ta oss fram i svag vind eller mot vinden i trånga passager men när vi seglar gör vi det på riktigt. Vi kryssar, vänder och manövrerar för segel, vi seglar nära land, genom smala sund, in och ut ur hamnar - det är äkta segling på ett genuint segelfartyg. Nordboen är ursprungligen byggd för fiske på Nordsjön så hon är ett havsgående fartyg och därmed trygg och stabil i alla väder.


En sjöhistorisk dag
Seglingstid 6-7 timmar, totaltid minst ett dygn
Den här resan börjar med en guidad rundvandring i Ålands världskända Sjöfartsmuseum och kanske också på det unika segelfartyget Pommern. Därefter mönstrar vi på skonerten Nordboen, sätter segel och styr ut genom Mariehamns skärgård västerut mot Eckerö. Intresserade gäster får gärna delta i segelhanteringen, stå till rors eller navigera. Lunch och eftermiddagskaffe serveras ombord.
Sent på eftermiddagen ankrar vi i den pittoreska fiskehamnen Käringsund, beslår seglen och ror i land till familjen Palmers båthus. Efter en promenad genom skogen kommer vi upp till kapten Conrad Palmers skeppargård där Nordboens ägares farfar bodde i början av 1900-talet. Här serveras middag och efteråt kaffe avec i salen med en brasa sprakande i kakelugnen innan vi återvänder till fartyget. Om det inte finns plats för alla att sova ombord får några stanna kvar och övernatta i huset.
Resan kan avslutas här men för att få ut mera av vistelsen på Nordboen föreslår vi en dag till ombord och något av följande två alternativ.


Fyrar och sälar
Seglingstid 8-9 timmar
Den här resan kan endast göras i vackert väder. Efter frukost och morgondopp i Käringsund seglar vi ut förbi det legendomspunna Signilskär och mot Märkets fyr. Härute finns ett av Östersjöns viktigaste sälområden och vi bör med stor säkerhet få se mängder av sälar som solar sig på grynnorna. Vi äter lunch ombord medan vi seglar förbi Sälskärs fyr och in bland de branta öarna kring Isaksö. Nu är det sent på eftermiddagen och det går bra att lämna fartyget här för landtransport till andra mål men det är också möjligt att fortsätta äventyret med en dags segling till igenom den dramatiska skärgården kring norra Åland.


Norra Ålands dramatiska skärgård
9-12 timmar eller längre
Efter frukost och morgondopp i Käringsund seglar vi norrut bland ytterskären förbi Sälskärs fyr. Med lite tur kanske vi får se någon säl och säkert ser vi massor av fåglar, kanske en av världens största och mäktigaste, havsörnen.
Vi äter lunch ombord medan vi seglar igenom den vindlande leden förbi Isaksös brant stupande klippor och vidare ut i Bottenhavet norr om Åland. Om styrbord passerar vi Getas vilda landskap och seglar sedan in i Hamnsundet där gästerna kan lämna fartyget för landsvägstransport vidare eller så fortsätter vi ända till Bomarsund dit vi kommer på kvällen. Ett lugnare alternativ är att stanna i en naturhamn för natten och följande dag segla t ex förbi Bomarsund (se nedan) och tillbaka till Mariehamn.


Inomskärsseglats till Bomarsunds fästningsruin
Kryssning på 4-9 timmar
Åland sattes på världskartan då det ryska fortet Bomarsund besköts och sprängdes i bitar av en fransk och brittisk örlogsflotta under Krimkriget. Vår resa börjar i Mariehamn och vi seglar längs en inomskärsled känd sedan medeltiden och som troligen också användes av vikingarna. Efter ca tre timmar närmar vi oss ruinerna av fästningen från samma håll som den anfallande flottan gjorde för 150 år sedan. Det finns inte så mycket kvar idag men ruinerna ligger i en naturskön omgivning och är väl värda ett besök. Vi stannar en timme eller kanske längre om det pågår nånting speciellt nu under 150-årsjubiléet.
Ni kan även lämna fartyget här och åka vidare till annat program eller annars segla tillbaka till Mariehamn. Eller så fortsätter vi ut i skärgården till natten. Nästa dag seglar vi tillbaka till Mariehamn den längre vägen mellan öar och skär och även ut över öppna fjärdar där vi bör kunna få riktigt fin segling. Hela rundresan tar 20-24 timmar inklusive övernattning.


Gamla segelleder och lotsplatser
Totaltid 5-8 timmar
Från Mariehamn seglar vi förbi grönskande öar ut mot öppnare vatten. Här ute ligger lotsplatsen Rödhamn, den första trygga hamnen när man kommer in från Östersjön. Vi kan stanna här några timmar, ströva runt, njuta av ett bastubad och ett dopp i havet och sedan segla hemåt igen.
Vi kan också fortsätta seglatsen i några timmar till Degerby i Föglö, en pittoresk skärgårdsby där segelskutorna förr måste stanna för tullklarering.
I Degerby finns ett par små restauranger och ett värdshus där några i gruppen kan övernatta om vi är för många för att få sovplats ombord.
Annars kan vi förtöja vid en slät klippa på någon obebodd ö. Nästa morgon seglar vi hemåt igen eller fortsätter ut i skärgården för mera äventyr. Möjligheterna är oändliga: naturhamn, små fiskebyar och massor med segling. Lappo, Brändö, Iniö, Houtskär, Korpo, Kökar, Jurmo och Utö ligger alla på en dagsresas avstånd.


Besök en avlägsen fyrplats
Totaltid 11 timmar
I stället för att stanna vid Rödhamn (se ovan) fortsätter vi ut på öppet hav till Lågskär, en seglats på ca fyra timmar från Mariehamn.
Härute finns ingen hamn utan vi ankrar upp och tar lillbåten iland. Det här kan naturligtvis endast göras vid gynnsamma vind- och sjöförhållanden men den vidsträckta ön med sitt höga fyrtorn och fyrvaktarnas bostäder är fantastisk. Fyrlandet är också en paradis för fågelintresserade.
Efter några timmar lättar vi ankar och seglar tillbaka mot mera skyddade vatten, antingen hem till Mariehamn eller till Rödhamn eller någon annanstans till natten.


En halvdags kryssning
Om ni är för upptagna med andra aktiviteter undet vistelsen på Åland så går det bra att ta en fyra till fem timmars kryssning och bara njuta av seglingen, god mat och en avkopplande - eller aktiv - tid ombord. Kanske seglar vi från Mariehamns Östra hamn ut bland öarna och in i Västra hamnen där Ålands världsberömda museifartyg Pommern ligger förtöjt nedanför det lika berömda Sjöfartsmuseet. Nordboens skeppare tar er gärna med på en guidad tur på båda eller bara ett av museerna.


Dessa är bara några exempel på vad vi kan göra. Ofta är det bättre att inte göra upp bestämda planer utan att improvisera beroende på väder, vind och gästernas speciella intressen och önskemål.
Även om vädret är blåsigt eller regnigt, inte soligt och vackert som de flesta önskar sig, kan vi garantera gästerna en upplevelse, kanske utöver den förväntade. ”Dåligt väder” har aldrig förstört en resa.
Vår ambition är att göra varje resa på Nordboen till en oförglömlig upplevelse för alla ombord.


Prislista 2008
Kostnaderna för att chartra skonerten Nordboen börjar från 950 euro + 8 % moms för fyra timmar och upp till 1980 euro + moms för seglatser över 12 timmar.
Priserna kan justeras uppåt beroende på servicegrad och speciella arrangemang som t ex kräver extra besättning. Vi kan också ge upp till 25 % rabatt för ungdomsverksamhet och till privata grupper som själva sköter maten etc.
I priserna ingår normala driftskostnader och grundbesättning men inte kostnader för mat och dryck.
Maten
Vi lägger stor vikt vid maten ombord och vill därför inte ha någon standardmeny utan planerar hellre tillsammans med kunden. Ofta har vi kock ombord eller ordnar med catering från land, ibland lagar skepparen mat och ibland kanske gästerna är intresserade av matlagning. I skärgården finns också ett flertal restauranger vi kan besöka. Köket eller kabyssen på Nordboen är väl utrustad och här har lagats så många festmåltider att vi har börjat kalla oss för gourmetskutan. I vackert väder serverar vi ofta på däck men att sitta vid vackert dukade bord i den stilrena salongen är ändå någonting extra.

Normalt hyrs hela fartyget till ett sällskap men till vissa speciella resor tar vi också emot individuella bokningar för en kostnad av ca 80 euro per person och dygn plus maten. Ring eller mejla så sätter vi upp er på en lista och hör av oss när något är på gång.


Fakta om fartyget

Kontakt